Kruche ciastka z konfiturą pomarańczową i bezą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2475
Kruche ciastka z konfiturą pomarańczową i bezą
fot. qdrips / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 40 g mąki krupczatki
  • 30 g gotowej konfitury pomarańczowej
  • 15 ml aromatu waniliowego
  • 10 dag masła
  • 10 dag margaryny
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • Na bezę:
  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 arkusz papieru do pieczenia

Opis przygotowania:

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić do niej jajka, dodać aromat waniliowy, pokrojone drobno masło, margarynę oraz cukier puder i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione nakryć ściereczką i na 15 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na
grubość 1 cm razem z rozsypanym cukrem. Następnie z rozwałkowanego ciasta foremką wyciąć odpowiednie kształty. Wycięte przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Na ciastka nałożyć gotową konfiturę pomarańczową.
Przygotować bezy: białka ubić z cukrem pudrem
na sztywną pianę mikserem, następnie nałożyć ją na wyłożoną konfiturę.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180
stopni i piec na złoty kolor.

1 komentarz

ciasteczka z tego przepisu nie mają prawa się udać

@ola: Dlaczego? Chciałam spróbować.

Podobne przepisy