Fasola z marchwią, miętą i chili

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Fasola z marchwią, miętą i chili

    Dodane przez: arek

    qdrips / CC-BY-ND 2.0

  • Fasola z marchwią, miętą i chili

    Dodane przez: arek

    qdrips / CC-BY-ND 2.0

Składniki

  • 240 g białej fasoli w zalewie
  • 200 g masła
  • 8 listków mięty
  • 5 dag suszonych pomidorów
  • 4 marchewki małe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe, suszone papryczki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Fasolę osączyć z zalewy. Marchew, miętę, papryczkę oraz suszone pomidory umyć i osączyć z wody. Następnie marchew zalać niewielką ilością wody, ugotować w całości do miękkości i odcedzić. Papryczkę pokroić bardzo drobno i przypiekać na rozgrzanej patelni bez tłuszczu przez 30 sekund. Do przypieczonej papryczki dodać masło i stopić. Do masła dodać przepuszczony przez praskę czosnek i smażyć przez 1 minutę. Potem dodać do tego fasolę, liście mięty oraz suszone pomidory. Całość doprawić do smaku przyprawami, dusić pod przykryciem przez 4 minuty, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć do szklanych pucharków. Wszystko udekorować gotowaną marchewkę.

0 komentarzy

Podobne przepisy