Fasola z marchwią, miętą i chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1814
Fasola z marchwią, miętą i chili
fot. qdrips / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 240 g białej fasoli w zalewie
  • 200 g masła
  • 8 listków mięty
  • 5 dag suszonych pomidorów
  • 4 marchewki małe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe, suszone papryczki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę osączyć z zalewy. Marchew, miętę, papryczkę oraz suszone pomidory umyć i osączyć z wody. Następnie marchew zalać niewielką ilością wody, ugotować w całości do miękkości i odcedzić. Papryczkę pokroić bardzo drobno i przypiekać na rozgrzanej patelni bez tłuszczu przez 30 sekund. Do przypieczonej papryczki dodać masło i stopić. Do masła dodać przepuszczony przez praskę czosnek i smażyć przez 1 minutę. Potem dodać do tego fasolę, liście mięty oraz suszone pomidory. Całość doprawić do smaku przyprawami, dusić pod przykryciem przez 4 minuty, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć do szklanych pucharków. Wszystko udekorować gotowaną marchewkę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów