Youtiao

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2227
Youtiao
fot. Kent Wang / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 ml mleka sojowego
  • 40 g mąki
  • 4 arkusze papieru ryżowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka zielonych oliwek w zalewie
  • pęczek szczypiorku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Jajka roztrzepać widelcem w misce, dodać do nich mąkę i szczyptę soli, wlać mleko sojowe, wsypać cukier i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Oliwki osączyć z zalewy, pokroić na drobne kawałeczki i dokładnie wymieszać z ciastem. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i łyżką nakładać wyrobione ciasto. Całość smażyć na złoty kolor, potem wyciągnąć i osączyć z tłuszczu. Osączone zawinąć w arkusze papieru ryżowego i wrzucić do 1 l gotującej się wody. Gotować przez 1 minutę, po czym wyciągnąć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Wszytko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów