Piccata z indyka w sosie kaparowo-cytrynowym

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 piersi z indyka
  • 0,5 łyżeczki przypraw do drobiu
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • Na sos kaparowo-cytrynowy:
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 1 pęczek szpinaku
  • sok z jednej cytryny

Opis przygotowania

Piersi z indyka umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje i natrzeć pieprzem, solą oraz przyprawą do drobiu. Następnie rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, dodać porcje mięsa i zrumienić z obu stron. Potem ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu.
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z mlekiem, szczyptą soli i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. W cieście zanurzyć zrumienione mięso, przełożyć na 3 łyżki rozgrzanego oleju i smażyć na złoty kolor. Usmażone przełożyć na talerz.
Przygotować sos kaparowo-cytrynowy: masło stopić na rozgrzanej patelni, wlać do niego oliwę z oliwek, dokładnie wymieszać i dodać osączone z zalewy kapary. Całość dusić pod przykryciem przez 30 sekund na małym ogniu, po czym wlać sok z jednej cytryny, dodać szpinak, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2,5 minuty. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

0 komentarzy

Podobne przepisy