Boczek z botwiną w pesto

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1220
Boczek z botwiną w pesto
fot. Ron Dollete / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 40 g surowego boczku
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 1 pęczek botwiny
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 łyżka pistacji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić na kawałki, boczek pokroić w plastry, po czym oba składniki razem zalać wodą i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić i przełożyć na talerz. Botwinę sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, potem osączyć z jej nadmiaru, pokroić na kawałki i połączyć z boczkiem i cukinią Oliwę przelać do blendera, dodać bazylię, obrany ze skóry czosnek, dodać szczyptę soli oraz pieprzu i zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki dodać do potrawy. Całość posypać pistacjami.

0 komenatrzy

Podobne przepisy