Deser berliński

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2453

Składniki:

  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 5 dag cukru pudru
  • olejek waniliowy
  • 4 porcje lodów cytrynowych
  • Polewa kakaowa:
  • 3 dag kakao
  • 30 ml wody
  • 5 dag masła lub margaryny
  • 5 dag cukru pudru
  • 2-3 żółtka

Opis przygotowania:

Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z małą ilością zimnej wody, wlej do gorącego wina mieszając trzepaczką, zagotuj. Jajka umyj, wybij ze skorupek do naczynia, wymieszaj z cukrem i ubij na parze, połącz z przygotowanym winem i olejkiem, rozlej do pucharków i pozostaw do zastygnięcia. Następnie nałóż lodów i polej polewą kakaową.

Kakao wymieszaj z wodą, zagotuj i wystudź. Do utartego masła z cukrem dodaj kolejno żółtka oraz wlej, powoli, przygotowane kakao.

Autor: plateau

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów