Kalafior z piekarnika

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 1 duży kalafior
  • 100 ml wywaru z gotowanego kalafiora
  • 10 dag nasion dyni
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 jajka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka mleka
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Kalafiora oraz paprykę umyć. Kalafiora podzielić na różyczki, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić (zostawić 100 ml wywaru z gotowania) i przełożyć do miski. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Do kalafiora dodać tarty parmezan, wbić jajka, wlać mleko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Potem dodać do tego pokrojoną paprykę i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do naczynia do zapiekania, po czym wstawić do większego naczynia zalanego wodą. Oba naczynia wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 240 stopni i piec do czasu zarumienienia się składników. W tym czasie 100 ml pozostawionego wywaru z gotowanego kalafiora przelać do rondla, dodać przecier pomidorowy i zagotować. Zagotowany przelać na talerz. Zapieczone składniki wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz z przecierem pomidorowym. Nasiona dyni obrać ze łupinek, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć przez 30 sekund na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do składników. Całość udekorować natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy