Łosoś z kuskusem w sosie cytrynowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2891
Łosoś z kuskusem w sosie cytrynowym
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mrożonego łososia
  • 4 duże mandarynki
  • 2 mango
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • 1 łyżka sezamu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na sos cytrynowy:
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka buliony warzywnego z kostki
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki jasnego sosu sojowego

Opis przygotowania:

Rybę rozmrozić, następnie razem z owocami oraz natką zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Mango oraz mandarynki obrać ze skóry. Mango pokroić w kostkę. Natkę pietruszki pokroić drobno, połowę dodać do mango, a drugą połowę pozostawić do sosu cytrynowego. Sezam wrzucić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć przez 30 sekund na małym ogniu, ściągnąć i dodać do pokrojonych składników. Kuskus zalać 2 szklankami wrzącej wody. Dodać do tego pokrojone drobno mandarynki, wymieszać i trzymać przez 4 minuty pod przykryciem. Kiedy napęcznieje, odparować i przełożyć do mango na talerzu. Łososia natrzeć oliwą z oliwek, przyprawą do ryb, oprószyć pieprzem i solą, włożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i zapiekać do miękkości. Gotowego wyciągnąć i przełożyć na kuskus.

Przygotować sos cytrynowy: skórkę z całej cytryny zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i odstawić. Następnie otartą cytrynę pokroić na drobne kawałeczki, łyżką wycisnąć z nich sok i wymieszać z drugą połową natki zielonej pietruszki. Masło stopić na patelni, dodać do niego mąkę, wymieszać i wlać bulion warzywny. Całość wymieszać i zagotować. Potem 2 łyżki zagotowanego wywaru rozmieszać ze śmietaną, po czym wlać to do pozostałych składników, wymieszać i dodać sok cytrynowy z natką zielonej pietruszki. Wszystko doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym oraz cukrem. Wymieszać, ściągnąć z ognia i polać rybę. Na koniec wyłożyć startą skórkę z cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów