Schab z ziemniakami i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2855
Schab z ziemniakami i szpinakiem
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g schabu wieprzowego z kością
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 100 ml sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany 12 %
  • 0,5 kg ziemniaków
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać 1,5 litra lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, utłuc i przełożyć na talerz. Schab umyć, podzielić na porcje, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Ugotowany odcedzić i dodać do ziemniaków. Szpinak rozmrozić. Rozgrzać masło na patelni, dodać szpinak i smażyć na małym ogniu przez 1,5 minuty. Potem dodać do tego pokrojony drobno czosnek i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Następnie wlać śmietanę, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, ściągnąć z ognia i dodać do reszty składników. Całość polać sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów