Leche Flan

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 10 żółtek
  • 2 puszki skondensowanego mleka po 390 g
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • Na karmel:
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 arkusz folii spożywczej

Opis przygotowania

Żółtka ubić trzepaczką w misce, wlać do nich 1 puszkę mleka skondensowanego i ponownie ubić. Następnie wlać 1 łyżkę ekstraktu waniliowego i dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników wlać drugą puszkę mleka skondensowanego i całość ponownie ubić.
Przygotować karmel: cukier przesypać do rondla, postawić na małym ogniu, wlać wodę i mieszając karmelizować, aż do uzyskania płynnego karmelu. Gdy tak się stanie, ściągnąć z ognia i wlać do powstałego karmelu wszystkie wymieszane składniki, ale nie mieszać. Całość przykryć szczelnie folią spożywczą, wstawić do dużego garnka zalanego wodą i gotować na parze przez 20 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, odwinąć folię, przestudzić, odciąć nożem od brzegów rondla i przewracając do góry nogami, przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy