Leche Flan

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5795
Leche Flan
fot. chazzvid / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 żółtek
  • 2 puszki skondensowanego mleka po 390 g
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • Na karmel:
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 arkusz folii spożywczej

Opis przygotowania:

Żółtka ubić trzepaczką w misce, wlać do nich 1 puszkę mleka skondensowanego i ponownie ubić. Następnie wlać 1 łyżkę ekstraktu waniliowego i dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników wlać drugą puszkę mleka skondensowanego i całość ponownie ubić.

Przygotować karmel: cukier przesypać do rondla, postawić na małym ogniu, wlać wodę i mieszając karmelizować, aż do uzyskania płynnego karmelu. Gdy tak się stanie, ściągnąć z ognia i wlać do powstałego karmelu wszystkie wymieszane składniki, ale nie mieszać. Całość przykryć szczelnie folią spożywczą, wstawić do dużego garnka zalanego wodą i gotować na parze przez 20 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, odwinąć folię, przestudzić, odciąć nożem od brzegów rondla i przewracając do góry nogami, przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów