Ravioli z cielęciną, pszenicą i warzywami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 200 ml gotowego sosu sojowego ciemnego
  • 2 szklanki pszenicy
  • 2 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 małe ogórki zielone
  • 1 żółty melon
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • pęczek jarmużu
  • Na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Pszenicę zalać 1 l lekko osolonej wody, moczyć przez 4 godziny, po czym ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Melona obrać ze skóry, przekroić, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Cebule obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Marchew pokroić na drobne kawałki. Rozgrzać 6 łyżek oleju na patelni, dodać pokrojone warzywa oraz całe ogórki i podsmażyć. Potem oprószyć pieprzem oraz solą, przykryć i dusić jeszcze przez 3 minuty i ściągnąć z ognia. Część warzyw odłożyć do posypania gotowej potrawy, a resztę zmieszać z ugotowaną pszenicą. Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, wyłożyć mięso mielone, doprawić pieprzem i solą do smaku i zrumienić. Zrumienione ściągnąć z ognia i dodać do składników. Całość dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać letnia wodę, dodać szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na cztery kawałki i rozwałkować na grubość 3 mm. Na 2 rozwałkowane kawałki nałożyć mięso z wymieszanymi składnikami i nakryć kolejnym płatem ciasta. Wszystko zlepić ręcznie, włożyć do dużego garnka z gotującą się wodą i gotować przez 4 minuty. Gotowe wyciągnąć, przełożyć na talerz i posypać pozostawioną częścią duszonych warzyw z ogórkiem. Całą potrawę zalać gotowym sosem sojowym i udekorować natką jarmużu.

0 komentarzy

Podobne przepisy