Bakłażan z jagnięciną w sosie marchewkowym

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g marchwi
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 40 g jagnięciny bez kości
  • 4 cebule dymki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki mięty
  • 1 bakłażan
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Mięso oraz bakłażana umyć i osączyć z wody. Bakłażana przekroić w poprzek i wydrążyć środek. Jagnięcinę pokroić w drobna kostkę. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać do niego obraną i pokrojoną w kostkę dymkę oraz czosnek i zeszklić. Potem dodać pokrojona jagnięcinę, sos sojowy oraz wydrążony miąższ z bakłażana. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą oraz majerankiem i dusić do miękkości mięsa. Następnie ściągnąć z ognia i nadziać wydrążonego bakłażana. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. i zapiekać przez 10 minut. Zapieczonego wyciągnąć i przełożyć na talerz. Przygotować sos marchewkowy: marchew umyć, osączyć z wody i przepuścić przez sokowirówkę. Do otrzymanego soku wlać jogurt, dodać cukier oraz szczyptę soli i zmiksować mikserem. Gotowy sos dodać do potrawy i udekorować całość gałązkami mięty.

0 komentarzy

Podobne przepisy