Wołowina z ziemniakami i chrzanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1746
Wołowina z ziemniakami i chrzanem
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g wołowiny bez kości
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 goździki
  • 2 łyżki gotowego tartego chrzanu
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ziarna pieprzu
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 szklanki czerwonego wina
  • natka selera
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie utłuc je z masłem oraz chrzanem i wyłoży na talerz. Mięso umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku włożyć pokrojone mięso, oprószyć pieprzem oraz solą, dodać goździki, liść laurowy, ziarna pieprzu, zalać winem i dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć na ziemniaki. Całość posypać pokrojona natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów