Pastitsio

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2791
Pastitsio
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g makaronu rurki
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 15 g tartego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojony drobno czosnek, cebulę i zeszklić. Następnie dodać do tego mięso mielone i smażyć na małym ogniu do czasu, aż zbrązowieje i wówczas ściągnąć z ognia. Wysmarować masłem naczynie do zapiekania, przełożyć do niego porcję ugotowanego makaronu i wysmarować go przecierem pomidorowym wymieszanym z gałką muszkatołową. Na to nałożyć zrumienione mięso z cebulą oraz czosnkiem, po czym znów wysmarować przecierem pomidorowym. Na przecier wyłożyć drugą warstwę makaronu. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu z tartym parmezanem, po czym wysmarować całą potrawę, a wierzch wysmarować przecierem pomidorowym, Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec na złoty kolor.

Komentarze (0)