Burger z czarnej fasoli

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2776
Burger z czarnej fasoli
fot. rusvaplauke / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g czarnej fasoli
  • 150 g kukurydzy w zalewie
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 2 zielone ogórki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka mielonego majeranku
  • 1 główka sałaty
  • sól
  • pieprz
  • natka kolendry

Opis przygotowania:

Fasolę czarną moczyć przez 4 godziny w 1 l lekko osolonej wody, następnie ugotować w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i utłuc na drobną masę. Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory, sałatę oraz ogórka pokroić na kawałki, oprószyć solą oraz sezamem i wyłożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion, pokroić drobno i połączyć z fasolą. Dodać do tego osączoną z zalewy kukurydzę. Czosnek obrać ze skóry, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni i dodać do fasoli. Dodać, majeranek, pokrojoną drobno kolendrę, doprawić pieprzem i solą, wymieszać i uformować z całości kotlety. Kotlety przełożyć na 4 łyżki oliwy rozgrzanej na patelni i smażyć po 3 minuty z każdej strony. Gotowe osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów