Sajgonki z brązowym ryżem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3531
Sajgonki z brązowym ryżem
fot. SweetOnVeg / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml sosu z bambusa
  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • 4 liście białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 1 mały por
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 4 liście białej kapusty

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa opłukać i osączyć z wody. Liście kapusty wrzucić do 1 l wrzącej, lekko osolonej wody, trzymać przez 4 minuty, po czym odcedzić i pokroić na drobne kawałki. Marchew zalać wodą, ugotować, odcedzić, pokroić drobno i połączyć z pokrojoną kapustą. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i połączyć ze składnikami. Całość doprawić pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać. Papier ryżowy zmoczyć letnią wodą, po czym nałożyć na niego wymieszane składniki i zwinąć w rulony. Następnie rozgrzać 6 łyżek oliwy na patelni, dodać zawinięte składniki i smażyć na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Papryczkę chili pokroić drobno, zmieszać z gotowym sosem z bambusa i polać całą potrawę. Wszystko udekorować drobno pokrojonym porem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów