Piernik czekoladowy z awokado

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2436
Piernik czekoladowy z awokado
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mąki żytniej
  • 100 g cukru
  • 100 g miodu płynnego
  • 100 g masła
  • 20 dag migdałów
  • 5 łyżek letniego mleka
  • 3 jajka
  • 3 awokado
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżka rumu
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki mielonego jałowca
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Formę do pieczenia wysmarować 2 łyżkami masła i posypać tartą bułką. Migdały wrzucić na rozgrzana patelnię bez tłuszczu, przypiekać przez 30 sekund, ściągnąć z ognia i pokroić na kawałki. Awokado umyć, obrać ze skóry, usunąć pestki i zmiksować miąższ mikserem. Czekoladę drobno pokruszyć. Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę. Następnie oba rodzaje mąki przesiać do miski, dodać kakao, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz wszystkie przyprawy z powyższych składników. Masło utrzeć z 100 g cukru na puszystą masę. Do masy dodać lekko podgrzany miód i nadal ucierać, dodając jednocześnie po jednym żółtku. Dokładnie utarte połączyć z mąką i pozostałymi składnikami. Dodać do tego letnie mleko, wymieszać i wsypać pokruszoną czekoladę. Wszystkie składniki zmiksować, w międzyczasie należy stopniowo dodawać ubitą pianę z białek. Zmiksowane składniki przełożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. przez ok. 45 minut. Ciasto w piekarniku sprawdzać drewnianym patyczkiem. Jeśli nie będzie się przylepiać do niego - jest upieczone, Upieczone wyciągnąć, przestudzić i przekroić na trzy poprzeczne warstwy. 200 g cukru pudru wymieszać z sokiem z 1 cytryny i rumem. Kiedy zacznie się tworzyć lukier, dodać zmiksowane awokado i dokładnie wymieszać. Następnie masą wysmarować plastry ciasta, posypać 50 g cukru pudru, nałożyć jedną na drugą i posypać krojonymi migdałami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów