Polędwica wieprzowa z krewetkami w sosie

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • 4 krewetki tygrysie (mrożone)
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 2 zioła angielskie
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Polędwicę umyć, oprószyć pieprzem i solą, podzielić na porcje, zalać wodą i ugotować do miękkości na małym ogniu. Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz marchew zalać wodą, po czym ugotować w jednym garnku do miękkości i odcedzić. Następnie obrać ze skóry, ziemniaki utłuc, a marchew pokroić na kawałki i połączyć z ziemniakami. Dodać do tego pokrojoną w cienkie plastry i pozbawioną nasion paprykę, doprawić do smaku solą, wymieszać i przełożyć na talerz. Na ziemniaki wyłożyć ugotowaną polędwicę.
Przygotować sos musztardowy: musztardę zmieszać ze śmietaną, dodać ocet winny oraz sok cytrynowy, doprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać i polać całe mięso.
Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, oprószyć solą, nabić na patyczki i smażyć na patelni na 2 łyżkach mocno rozgrzanej oliwy na rumiany kolor. Gotowe dodać do potrawy. Całość udekorować świeżą gałązką rozmarynu.

0 komentarzy

Podobne przepisy