Paszteciki ziemniaczane z groszkiem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 300 g zielonego groszku w zalewie
  • 300 ml ciemnego sosu sojowego
  • 200 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 20 g sera pleśniowego Brie
  • 10 liści świeżej mięty
  • 2 czerwone cebule
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 białko
  • 0,5 kg batatów
  • 0,5 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki i bataty obrać ze skóry, przełożyć do osobnych garnków, zalać lekko osolona wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i utłuc. Następnie ziemniaki przełożyć na talerz, a bataty przełożyć do miseczki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do batatów wraz z pokrojonym drobno szpinakiem oraz serem pleśniowym. Groszek zielony osączyć z zalewy, 100 g dodać do składników, a 200 g pozostawić. Dodać do tego gałkę muszkatołową, doprawić pieprzem oraz solą do smaku i dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować je roztrzepanym białkiem i wyłożyć nim okrągłe foremki. Środki foremek wypełnić wymieszanymi składnikami, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 st. i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przełożyć na talerz z ziemniakami. 200 g zielonego groszku zmiksować z listkami mięty, doprawić do smaku solą, wymieszać i wyłożyć na wierzch pasztecików. Całą potrawę zalać gotowym sosem sojowym.

0 komentarzy

Podobne przepisy