Bento

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3468
Bento
fot. gamene / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 dag żółtej fasolki szparagowej
  • 4 szparagi zielone
  • 4 kotlety sojowe
  • 4 rzodkiewki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 buraki czerwone
  • 2 plastry żółtego sera
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 mango
  • 1 brokuł
  • 1 listek nori
  • 1 zielony ogórek
  • sól

Opis przygotowania:

Liść nori sparzyć wrzątkiem, osączyć z wody i wyłożyć nim dno miseczki. Warzywa i owoce umyć i osączyć z wody. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Buraki czerwone zalać wodą, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Fasolkę szparagową oraz szparagi pokroić na połowy, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować i odcedzić. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na kawałki. Wszystkie pokrojone warzywa, rzodkiewki i mango przełożyć na liść nori. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do składników. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej kotlety sojowe i smażyć na złoty kolor. Usmażone dodać do ryżu. Całość udekorować żółtym serem, pokrojoną marchewką oraz małymi kawałeczkami nori.

Komentarze (0)