Nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 7984
Nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym
fot. ceiling / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maki
  • 1 kiść ciemnego winogrona
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia
  • Sos czosnkowy:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 0,5 łyżeczki mielonego majeranku

Opis przygotowania:

Mięso umyć, osączyć z wody, oprószyć pieprzem oraz solą i pokroić na kawałki. Jajka roztrzepać widelcem w misce. Mąkę przesypać na talerz. Płatki kukurydziane drobno utłuc i przesypać na kolejny talerz. Pokrojone mięso panierować z jajku, potem w mące, znów w jajku i na końcu w płatkach kukurydzianych. Rozgrzać mocno olej na patelni i smażyć panierowanego kurczaka na złoty kolor. Usmażone kawałki osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.

Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Do czosnku dodać jogurt, majonez, szczyptę soli, pieprz, majeranek i wszystko dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do małej miseczki i dodać do mięsa.

Całą potrawę udekorować winogronem i zielona natką pietruszki

3 komentarze

Bardzo lubię nuggetsy! Ostatnio właśnie zaczęłam się zastanawiać czy przygotowanie ich w domowym zaciszu jest trudne. Tak się składa, że wcześniej znalazłam przepis na zdrowo-zakreceni.pl i przyrządziłam pyszny przysmak według tam przedstawionej receptury. Następnym razem jednak dla porównania wypróbuję ten przepis, a może nuggetsy będą jeszcze lepsze. Zaintrygowała mnie w przepisie obecność winogron. Ale z tego co wyczytałam są one jedynie elementem dekoracji talerza, czy tak?

Winogrona to nie dekoracja, bo są dodatkiem do tej potrawy i razem z nimi całość smakuje inaczej.

Sos powala mnie z nug

Podobne przepisy