Pork Wellington

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3047
Pork Wellington
fot. kimberlykv / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wieprzowej bez kości
  • 20 g szynki wędzonej w plastrach
  • 10 g suszonych jabłek
  • 5 dag tartego sera żółtego
  • 1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 główka sałaty
  • 1 jajko
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Jabłka suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i wymieszać z tartym serem żółtym. Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Polędwicę wieprzową umyć, osączyć z wody, pokroić na duże kawałki, oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić na mocno rozgrzanej oliwie. Następnie osączyć z tłuszczu i obtoczyć w świeżo posiekanym tymianku. Potem przyłożyć do siebie kawałki mięsa, włożyć między nie suszone jabłka z żółtym serem i całość zawinąć w plastry szynki wędzonej. Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować je z jednej strony oliwą i zawinąć w nie wszystkie składniki. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu i wysmarować nim zawinięte ciasto. Wysmarowane włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 350 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć przekroić na kawałki i dodać do sałaty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów