Tokoyaki z krewetkami i majonezem

(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1325
Tokoyaki z krewetkami i majonezem
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 ml wody
  • 100 g mąki pszennej
  • 8 mrożonych krewetek tygrysich
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1 jajko
  • 1 łyzeczka marynowanego imbiru
  • 1 pęczek zielonej natki pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Następnie mąkę zmieszać z wodą, wbić jajko, dodać marynowany imbir, sos sojowy, szczyptę soli i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Rozgrzać olej na patelni do ciast, przełożyć do niej krewetki zanurzone w cieście, a resztą ciasta wypełnić wolne miejsca na patelni. Całość piec na rumiany kolor. Upieczone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Danie polać majonezem oraz posypać drobno pokrojoną, zieloną natką pietruszki.

0 komenatrzy