Enchiladas mięsne

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2090
Enchiladas mięsne
fot. www.theedinburghblog.co.uk / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 dag tartego sera żółtego
  • 4 łyżki pikantnego keczupu
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 4 łyżki mąki
  • 3 piersi z kurczaka
  • 2 pomidory
  • 2 placki tortilli
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Sałatę przełożyć na talerz, dodać do niej pokrojoną czerwoną cebulę i pomidora. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować, wymieszać na gorąco z 2 łyżkami pikantnego keczupu i wyłożyć obok warzyw. 1 pierś z kurczaka oprószyć pieprzem, solą, obtoczyć mąką i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Smażyć do miękkości mięsa, po czym osączyć z tłuszczu i dodać do reszty składników. Obrać białą cebulę, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Do cebuli dodać 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę, doprawić do smaku pieprzem, solą i zrumienić. Każdy placek tortilli smażyć na patelni na jednej łyżce oliwy z oliwek przez 30 sekund. Na tortille wyłożyć zrumienione mięso z cebulą, zawinąć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wysmarować pikantnym keczupem, posypać tartym serem i mieloną papryką chili i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni do czasu, aż ser całkowicie się roztopi. Wówczas wyciągnąć i dodać do reszty składników.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów