Enchiladas bananowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2341
Enchiladas bananowe
fot. little blue hen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 banany
  • 4 placki tortilli
  • 5 dag tartego żółtego sera
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki łagodnego keczupu
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Banany oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Banany obrać ze skóry, odciąć końcówki i przekroić na połowy. Każdy placek tortilli smażyć na patelni na jednej łyżce oliwy z oliwek przez 30 sekund. Następnie ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i zawinąć w nie przekrojone banany. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarować łagodnym keczupem, posypać tartym żółtym serem i mieloną papryką chili. Potem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec do czasu, aż ser całkowicie się rozpuści. Wtedy wyciągnąć, przestudzić, przełożyć na talerz, dodać śmietanę i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów