Poutine

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5084
Poutine
fot. andy liang / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 300 ml wody
  • 30 g gotowego sosu pieczeniowego ciemnego
  • 30 g białego sera twarogowego
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 zielone papryki
  • 1 cebula
  • olej go głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić w słomkę, po czym wrzucić do mocno rozgrzanego głębokiego oleju i upiec frytki. Upieczone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Następnie posypać je pokruszonym serem twarogowym. Paprykę umyć, osączyć z wody, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do papryki. Gotowy sos pieczeniowy przesypać do rondla, zalać go 300 ml zimnej wody, wymieszać i postawić na małym ogniu. Do sosu dodać pokrojone warzywa, doprawić do smaku pieprzem, solą i zagotować. Gorącym sosem polać całą potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów