Jiaozi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2245
Jiaozi
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 200 ml letniej wody
  • 150 ml gotowego sosu sojowego ciemnego
  • 4 cebule szalotki
  • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka soli
  • Na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 200 ml wody

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską oraz szczypiorek pokroić drobno. Mięso przełożyć do miski, wlać do niego 200 ml letniej wody i wyrabiać ręcznie do czasu, aż zacznie się kleić. Wtedy dodać do niego pokrojone warzywa. Szalotki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać reszty do składników wraz z imbirem i szczyptą soli. Całość dokładnie wymieszać.

Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z 200 ml wody, następnie wyrabiać do momentu, aż powstanie elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, wyciąć w nim krążki o średnicy 5 cm i nałożyć łyżeczką wymieszane składniki. Następnie wszystko skleić "w torebki". Zagotować 2 l wody, po czym wrzucić pierogi i zamieszać. Wlać do tego 1,5 szklanki zimnej wody i ponownie zagotować. Po zagotowaniu wlać jeszcze raz 1,5 szklanki zimnej wody i znów zagotować. Następnie wszystko odcedzić i przełożyć do miski. Podawać z sosem przelanym do drugiej miseczki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów