Placki ziemniaczane w sosie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1783
Placki ziemniaczane w sosie
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 dag tartego parmezanu
  • 3 łyżki mąki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • natka zielonej pietruszki
  • Na sos:
  • 100 g śmietany 12 %
  • 5 łyżek gorącego bulionu warzywnego z kostki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz cebule obrać ze skóry, umyć, osaczyć z wody i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Dodać do nich mąkę, wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni i łyżką nałożyć wymieszane składniki, formując placki. Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.

Przygotować sos: masło stopnic na rozgrzanej patelni, dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać przecier pomidorowy i zagotować. Mąkę zmieszać z gorącym bulionem warzywnym, połączyć ze śmietaną i dodać do zagotowanych składników. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać, ściągnąć z ognia i polać placki na talerzu.

Danie posypać tartym parmezanem i pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów