Jajecznica z warzywami i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3233
Jajecznica z warzywami i serem
fot. little blue hen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 dag grubo tartego sera pomarańczowego
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 jajka
  • 4 ziemniaki
  • 2 zielone papryki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 0,5 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 4 łyżkach oliwy. Do cebuli dodać ćwiartki ziemniaków, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Rozgrzać 4 łyżki oliwy na patelni, dodać pokrojone papryki i podsmażyć chwilę, po czym przełożyć do ziemniaków. Jajka roztrzepać widelcem z mąką, mlekiem i szczyptą soli, przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i usmażyć jajecznicę. Całość posypać serem pomarańczowym i polać śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów