Pizza z kurczakiem i hummusem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g ciecierzycy w zalewie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka zalewy z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka pasty sezamowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki
  • Na ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 5 dag oliwy z oliwek
  • 3 dag drożdży
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania

Ciecierzycę osączyć z zalewy, dodać pastę sezamową, mielony kminek, przepuszczony przez praskę czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu, sok cytrynowy, zalewę z ciecierzycy i zmiksować w blenderze. Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić w plastry. Rozgrzać 3 łyżki oliwy na patelni, dodać do tego pokrojoną w plastry cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, oprószyć pieprzem oraz solą, zrumienić i ściągnąć z ognia.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z solą i letnią wodą. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej roztarte drożdże i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Potem do ciasta wlać oliwę (zostawić 1 łyżkę oliwy do polania po upieczeniu), ponownie wyrobić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, przełożyć do formy i nałożyć na nie cebulę, zrumienione mięso kurczaka, plastry papryki, oliwki czarne oraz wymieszaną ze składnikami ciecierzycę. Wszystko wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 220 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczoną pizzę wyciągnąć przełożyć na talerz, posypać pokrojoną drobno natką pietruszki i polać pozostawioną oliwą z oliwek.

0 komentarzy

Podobne przepisy