Otak-otak

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1812
Otak-otak
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 g mrożonego mintaja
  • 200 ml gotowego słodkiego sosu chili
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 15 g orzeszków ziemnych
  • 5 suszonych papryczek chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki białego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Mintaja rozmrozić i posiekać na drobną pastę. Ziarna kolendry przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund. Potem przełożyć do moździerza i razem z orzeszkami ziemnymi utłuc na drobne kawałeczki. Dodać do tego pokrojone drobno suszone chili, trawę cytrynową, czosnek i kurkumę. Całość razem utłuc, wymieszać i dodać do ryby. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i wymieszać ze składnikami. Wymieszane składniki zalać mlekiem kokosowym, doprawić pieprzem, solą i cukrem do smaku, wymieszać i ręcznie uformować podłużne kotleciki. Kapustę pekińską umyć, osączyć z wody, pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Następnie rozgrzać olej na patelni, włożyć do niego uformowane kotleciki i smażyć z obu stron na rumianu kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na kapustę. Do miseczki wlać gotowy sos chili i podawać danie na jednym talerzu.

Komentarze (0)