Naleśniki z warzywami

(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1791
Naleśniki z warzywami
SweetOnVeg / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • 1 brokuł
  • 1 awokado
  • 1 por
  • olej do smażenia
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1, 5 szklanki mleka
  • 1 pęczek szpinaku
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Por sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i podzielić na listki. Brokuła podzielić na różyczki. Cebulę obrać ze skóry i razem z brokułem ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, po czym odcedzić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w plastry. Pomidora pokroić na kawałki. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. Pokrojone składniki przełożyć do miski i razem wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do blendera, wlać mleko, dodać szpinak, szczyptę soli i całość zmiksować na konsystencję śmietanki.
Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, wlewać ciasto naleśnikowe i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i zawinąć w nie wymieszane warzywa. Całość związać listkami pora i przełożyć na talerz.

0 komenatrzy

Podobne przepisy