Colcannon

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kapusta włoska
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka masła
  • sól

Opis przygotowania

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Kapustę włoską pokroić na kawałki, następnie przełożyć do rondla, zalać niewielką ilością lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ziemniaki zalać wodą, ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i razem z gotowaną kapustą zmiksować w blenderze. Śmietanę zmieszać z masłem. Dodać do tego obraną ze skóry i pokrojoną drobno dymkę wraz ze szczypiorkiem i zagotować. Potem całość połączyć ze zmiksowanymi składnikami. Wszystko doprawić do smaku solą, wymieszać i przełożyć na talerz. Boczek wędzony pokroić na drobne kawałki, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć przez 15, minuty, po czym dodać do potrawy.

0 komentarzy