Tom kha gai (zupa)

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

trudny

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 400 g grzybów straw z zalewie
  • 10 g galangalu
  • 10 dag tofu
  • 10 dag suszonej bazylii tajskiej
  • 3 łodygi trawy cytrynowej
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 1,5 l wody
  • 1 papryczka chili (czerwona)
  • 1 łyżka pasty krewetkowej
  • natka zielonej pietruszki
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Wszystkie warzywa i mięso umyć i osączyć z wody. Imbir oraz galangal obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do moździerza. Dodać do tego obrany oraz pokrojony drobno czosnek, trawę cytrynową, pastę krewetkową, bazylię tajską i szczyptę soli oraz cukru. Wszystko razem utłuc i dobrze rozetrzeć. Roztarte składniki przełożyć do garnka, po czym zalać 1,5 l wody i gotować na małym ogniu. Do gotowanego wywaru dodać pokrojone w plastry piersi z kurczaka i gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać pokrojone w plastry tofu i gotować przez 1,5 minuty, po czy ściągnąć z ognia, dodać osaczone z zalewy grzyby straw i wymieszać. Całość przelać na talerz i udekorować papryczką chili oraz drobno pokrojoną natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy