Taramosalata (grecka sałatka z ikry)

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 150 g ikry różowej
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 5 kromek białego chleba
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 czarna oliwka
  • 0,5 letniej wody
  • sól

Opis przygotowania

Chleb pozbawić skórek i namoczyć w letniej wodzie. Następnie odcisnąć ręcznie nadmiar wody i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i połączyć z odciśniętym chlebem. Dodać do tego ikrę, szczyptę soli, sok z cytryny i całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Następnie wlewać powoli oliwę z oliwek, cały czas ucierając, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Utartą masę przełożyć na talerz i udekorować czarną oliwką.

1 komentarz

odpowiedz

ten dip podawany jest w niektórych greckich restauracjach zapadł mi w pamięć bo bardzo mi smakowało mimo iż nie przepadam za rybami, teraz mam już przepis pozostaje mi tylko to zrobić. Już nie mogę się doczekać. Dzięki z przepisik.

Podobne przepisy