Taramosalata (grecka sałatka z ikry)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3942
Taramosalata (grecka sałatka z ikry)
fot. Robert Kindermann / CC-BY-SA 2.5

Składniki:

  • 150 g ikry różowej
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 5 kromek białego chleba
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 czarna oliwka
  • 0,5 letniej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Chleb pozbawić skórek i namoczyć w letniej wodzie. Następnie odcisnąć ręcznie nadmiar wody i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i połączyć z odciśniętym chlebem. Dodać do tego ikrę, szczyptę soli, sok z cytryny i całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Następnie wlewać powoli oliwę z oliwek, cały czas ucierając, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Utartą masę przełożyć na talerz i udekorować czarną oliwką.

1 komentarz

ten dip podawany jest w niektórych greckich restauracjach zapadł mi w pamięć bo bardzo mi smakowało mimo iż nie przepadam za rybami, teraz mam już przepis pozostaje mi tylko to zrobić. Już nie mogę się doczekać. Dzięki z przepisik.

Podobne przepisy