Keftedakia (kulki mięsne)

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3052
Keftedakia (kulki mięsne)
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 liście mięty
  • 1 bułka zwykła (może być czerstwa)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przypraw do mięs
  • oliwa do głębokiego smażenia
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso przełożyć do miski. Bułkę pokruszyć na drobne kawałki, zalać ją winem z miętą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie bułkę z miętą odcisnąć z nadmiaru wina i dodać do mięsa. Czosnek obrać ze skóry, 3 ząbki wkroić do mięsa, pozostałe 2 ząbki zostawić do sosu. Cebulę
obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni, po czym dodać do mięsa. Mięso poprawić do smaku pieprzem, solą oraz przyprawą do mięs, wbić jajko, dobrze wyrobić i uformować ręcznie małe kulki. Uformowane kulki wrzucić na rozgrzaną mocno oliwę na patelni i smażyć na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać pozostawione 2 ząbki drobno pokrojonego czosnku i zeszklić. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać, zagotować i gorącym polać mięso. Całość udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów