Przegrzebki w pomarańczach

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2243
Przegrzebki w pomarańczach
fot. moohaha / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g kiełek fasoli
  • 8 przegrzebek mrożonych
  • 4 pomarańcze
  • 1 szklanka ryżu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Pomarańcze umyć, obrać ze skóry, z 2 wycisnąć sok, a pozostałe 2 pokroić na kawałki. Następnie rozgrzać 3 łyżki oliwy na patelni, dodać sok z pomarańczy i wymieszać. Potem dodać do tego ugotowany ryż, ponownie wymieszać, smażyć przez 1,5 minuty na małym ogniu i przełożyć na talerz. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, oczyścić z części niejadalnych, umyć, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron na rumiany kolor. Usmażone dodać do ryżu i obłożyć kawałkami pomarańczy. Kiełki fasoli sparzyć wrzątkiem, osączyć z nadmiaru wody i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów