Pakora

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki sosu z pędami bambusa
  • 1 kalafior
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki przyprawy gran masala
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • patyczki szaszłykowe

Opis przygotowania

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Następnie kalafiora podzielić na różyczki, marchew pokroić w słomkę, cebule pokroić w ćwiartki, po czym wszystkie składniki zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości i odcedzić. Kapustę pekińską pokroić na kawałki
i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę z ciecierzycy zmieszać z wodą, kurkumą, kolendrą, przyprawą gram masala i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki.
Na patyczki szaszłykowe nadziać wszystkie gotowane warzywa, następnie zanurzyć je w cieście, po czym
włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na kapustę pekińską.
Całość polać sosem z pędami bambusa.

0 komentarzy