Pakora

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2604
Pakora
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki sosu z pędami bambusa
  • 1 kalafior
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki przyprawy gran masala
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • patyczki szaszłykowe

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Następnie kalafiora podzielić na różyczki, marchew pokroić w słomkę, cebule pokroić w ćwiartki, po czym wszystkie składniki zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości i odcedzić. Kapustę pekińską pokroić na kawałki
i wyłożyć na talerz.

Przygotować ciasto: mąkę z ciecierzycy zmieszać z wodą, kurkumą, kolendrą, przyprawą gram masala i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki.

Na patyczki szaszłykowe nadziać wszystkie gotowane warzywa, następnie zanurzyć je w cieście, po czym
włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na kapustę pekińską.

Całość polać sosem z pędami bambusa.

Komentarze (0)