Salceson domowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 17453
Salceson domowy
fot. Ron Dollete / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g skórek wieprzowych
  • 4 ziela angielskie
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 golonka wieprzowa
  • 1 ozór wieprzowy
  • 0,5 głowy wieprzowej
  • 0,5 serca wieprzowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 1 żołądek wieprzowy (lub worek foliowy)

Opis przygotowania:

Całe mięso wieprzowe dokładnie umyć, oczyścić, przełożyć do dużego garnka, zalać niewielką ilością wody (tak, aby tylko przykryła mięso) i gotować do miękkości. Następnie ugotowane mięso, odcedzić od gotowanego wywaru (wywaru nie wylewać), oddzielić od kości, pokroić drobno i przełożyć do miski. Dodać do tego ziele angielskie, imbir, majeranek, pokrojony drobno czosnek, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wymieszać. Dodać do tego 0,5 szklanki gotowanego wywaru mięsnego i wszystko ponownie wymieszać. Żołądek wieprzowy dokładnie oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, po czym wypłukać w słonej wodzie, a potem znów pod bieżąca. Zawiązać jedną stronę, drugą pozostawić do napełnienia składnikami. Wyczyszczony w ten sposób żołądek napełnić wszystkimi składnikami, związać drugi koniec, przełożyć do pozostawionego wywaru mięsnego i gotować przez 60 minut. Po tym czasie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia między dwoma nieruchomymi deskami, aby się nie poskręcał. Po ostygnięciu pokroić w plastry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów