Karmelowe żółwie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1871
Karmelowe żółwie
fot. TheCulinaryGeek / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 90 g cukierków karmelowych
  • 30 dag orzechów włoskich
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 arkusz papieru do pieczenia

Opis przygotowania:

Orzechy obrać z łupiny i podzielić na połowy. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć po 4 złączone ze sobą cukierki karmelowe (2 na górze, 2 na dole). Następnie wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 350 stopni i trzymać do czasu, aż cukierki zaczną się roztapiać. Wówczas należy je wyciągnąć, na gorące wcisnąć połowy orzechów, tworząc nogi żółwi i pozostawić do ostygnięcia. Czekoladę połamać na drobne kawałki, przełożyć do rondla, rozpuścić na małym ogniu, polać nią żółwie i poczekać, aż zastygnie.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów