Kurczak z ananasem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2948
Kurczak z ananasem
fot. TheCulinaryGeek / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 ananasy
  • 2 szklanki owsa
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ostre papryczki chili
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego kopru włoskiego
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 szklanki wody

Opis przygotowania:

Owies oczyścić z plew, przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i zrumienić na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Następnie przesypać go na talerz. Ananasy umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy, wydrążyć środki i miąższ pokroić w kostkę. Mięso umyć, osączyć z wody i również pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, dodać obrany oraz pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać curry, kurkumę, szczyptę soli oraz pieprzu, pokrojone mięso i zrumienić. Następnie wlać wodę, dodać pokrojoną drobno papryczkę chili i mieloną paprykę, wszystko dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać pokrojony miąższ ananasa oraz pokrojoną czerwoną cebulę i dusić jeszcze przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wszystko przełożyć do wydrążonych miseczek ananasa. Potrawę posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i przełożyć na owies na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów