Pęczak z warzywami i migdałami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2497
Pęczak z warzywami i migdałami
fot. rusvaplauke / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy jęczmiennej (pęczak)
  • 6 buraków czerwonych
  • 5 dag migdałów
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Buraki czerwone zalać wodą i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, obrać ze skóry, połowę z nich przełożyć na talerz w całości, a drugą połowę pokroić w kostkę. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować, odparować i na gorąco wymieszać z przecierem pomidorowym. Rozgrzać olej na patelni, dodać cebulę i zeszklić. Następnie dodać do niej pokrojoną w kostkę cukinię, oprószyć pieprzem oraz solą i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać do tego pokrojone w kostkę buraki, pokrojone drobno migdały, wymieszać, dusić przez 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia i dodać do kaszy. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz z burakami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów