Pęczak z warzywami i migdałami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 szklanki kaszy jęczmiennej (pęczak)
  • 6 buraków czerwonych
  • 5 dag migdałów
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Buraki czerwone zalać wodą i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, obrać ze skóry, połowę z nich przełożyć na talerz w całości, a drugą połowę pokroić w kostkę. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować, odparować i na gorąco wymieszać z przecierem pomidorowym. Rozgrzać olej na patelni, dodać cebulę i zeszklić. Następnie dodać do niej pokrojoną w kostkę cukinię, oprószyć pieprzem oraz solą i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać do tego pokrojone w kostkę buraki, pokrojone drobno migdały, wymieszać, dusić przez 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia i dodać do kaszy. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz z burakami.

0 komentarzy

Podobne przepisy