Piernik z kawą i koniakiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1556
Piernik z kawą i koniakiem
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 60 dag mąki
  • 30 dag miodu
  • 25 dag cukru
  • 6 dag rodzynek
  • 5 jajek
  • 4 łyżki koniaku
  • 3 łyżki tartej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki mocnego naparu kawowego
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki ziela mielonego ziela angielskiego
  • Na polewę:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 30 g draży anyżowych

Opis przygotowania:

Jajka wbić do miski i ubić na pianę. Do piany dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Miód podgrzać na małym ogniu, następnie ściągnąć, połączyć go z naparem kawowym i dodać do ubitych jajek. Wlać do tego olej i razem dobrze rozmieszać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i połączyć z masą miodowo-jajeczną. Następnie dodać do tego goździki, cynamon, ziele angielskie, skórkę pomarańczową, sparzone wrzątkiem rodzynki oraz koniak. Wszystko dokładnie rozmieszać i przelać do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. i piec na ciemno-brązowy kolor.
Zaraz po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przygotować polewę: czekoladę pokruszyć na drobne kawałki, rozpuścić na małym ogniu i polać nią całe ciasto.
Na koniec piernik udekorować drażami anyżowymi.

0 komenatrzy

Podobne przepisy