Kwiaty cukini z nadziewaną cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2322
Kwiaty cukini z nadziewaną cebulą
fot. Jorge-11 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 60 g cebuli (dużej)
  • 30 dag kwiatów cukinii
  • 2 czerwone papryki
  • 1 jajko
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Cebulę obrać ze skóry, przekroić z jednej strony i wyciągnąć środkowe warstwy. Część cebuli pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa mielonego. Kwiaty cukinii umyć w letniej wodzie, po czym osączyć z jej nadmiaru. Paprykę pozbawić nasion, pokroić drobno i połączyć z mięsem. Do mięsa wbić jajko, oprószyć pieprzem oraz solą, dodać pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki i całość wyrobić ręcznie na jednolitą masę. Następnie kwiaty cukinii oraz warstwy cebuli nadziać wymieszanymi składnikami i smażyć na rumiany kolor w mocno rozgrzanym oleju na patelni. Gotowe osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów