Kulki ryżowo-szpinakowe

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 400 g pomidorów w zalewie
  • 120 g tartego sera żółtego
  • 2 szklanki ryżu kleistego
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • sól

Opis przygotowania

Szpinak rozmrozić, sparzyć 4 szklankami wrzącej wody, potem odcedzić i pokroić drobno. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie ryż połączyć ze szpinakiem, dodać tarty ser żółty, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszać i uformować ręcznie kulki. Uformowane kulki przełożyć na talerz. Pomidory osączyć z zalewy, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć przez 1,5 minuty na małym ogniu i dodać do całości.

0 komentarzy

Podobne przepisy