Zupa pomidorowa

plateau

Autor:

Przepisów: 87

Ocena:

(średnia: 4.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Zupa pomidorowa

    Dodane przez: mariusz

  • Zupa pomidorowa

    Dodane przez: patelnia

Składniki

  • 1,5 l wywaru z kości i warzyw
  • 10 dag cebuli
  • tłuszcz
  • 15-20 dag wątróbki z drobiu
  • 8-10 dag koncentratu pomidorowego
  • 1-2 jajka ugotowane na twardo (niekoniecznie)
  • 150 ml śmietany
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • Kluski francuskie:
  • 2 jajka
  • 1-2 dag masła
  • 6 dag mąki
  • natka pietruszki
  • sól do smaku

Opis przygotowania

Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój, podsmaż, dodaj opłukaną wątróbkę, usmaż, dodaj koncentrat pomidorowy, chwilę podduś. Następnie zmiel razem z jajkami, połącz z wywarem i śmietaną, gotuj kilka minut, wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku.
Kluski: jajka umyj, wybij ze skorupek, oddzielając żółtka od białek. Masło utrzyj z żółtkami, dodaj przesianą mąkę, posiekaną natkę pietruszki, posól. Lekko wymieszaj z ubitą na sztywno pianą z białek. Następnie kładź łyżką podłużne kluski na wrzącą osoloną wodę, zanurzając za każdym razem łyżkę w wodzie. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Po wypłynięciu klusek odcedź. Podawaj natychmiast jako dodatek do zupy. Smacznego!

2 komentarze

odpowiedz

pyszna zupa pomidorowa pycha

odpowiedz

HMM.....zupa pomidorowa na koncentracie fuuuujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj

Podobne przepisy