Zupa pomidorowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 8296
Zupa pomidorowa
fot.

Składniki:

  • 1,5 l wywaru z kości i warzyw
  • 10 dag cebuli
  • tłuszcz
  • 15-20 dag wątróbki z drobiu
  • 8-10 dag koncentratu pomidorowego
  • 1-2 jajka ugotowane na twardo (niekoniecznie)
  • 150 ml śmietany
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • Kluski francuskie:
  • 2 jajka
  • 1-2 dag masła
  • 6 dag mąki
  • natka pietruszki
  • sól do smaku

Opis przygotowania:

Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój, podsmaż, dodaj opłukaną wątróbkę, usmaż, dodaj koncentrat pomidorowy, chwilę podduś. Następnie zmiel razem z jajkami, połącz z wywarem i śmietaną, gotuj kilka minut, wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku.
Kluski: jajka umyj, wybij ze skorupek, oddzielając żółtka od białek. Masło utrzyj z żółtkami, dodaj przesianą mąkę, posiekaną natkę pietruszki, posól. Lekko wymieszaj z ubitą na sztywno pianą z białek. Następnie kładź łyżką podłużne kluski na wrzącą osoloną wodę, zanurzając za każdym razem łyżkę w wodzie. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Po wypłynięciu klusek odcedź. Podawaj natychmiast jako dodatek do zupy. Smacznego!

Autor: plateau

2 komentarze

pyszna zupa pomidorowa pycha

HMM.....zupa pomidorowa na koncentracie fuuuujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj

Podobne przepisy