Pędy bambusa z mięsem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3518

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 40 g polędwicy wieprzowej
  • 8 młodych pędów bambusa (po 20 cm)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 1 marchewka
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Mięso umyć, osączyć z wody, przepuścić przez maszynkę do mięsa, doprawić do smaku przyprawą do mięs, pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać wymieszane mięso, zrumienić na małym ogniu i ściągnąć z ognia. Pędy bambusa umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i ponacinać środki. Potem w miejsca nacięć nałożyć zrumienione mięso, po czym całość przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni. Piec do czasu, aż bambus się zrumieni. Wówczas wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Całość udekorować pokrojoną w plastry marchewką i natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy