Sałatka z fasoli, ryżu i pomidorów

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 250 g białej fasoli w zalewie
  • 8 suszonych pomidorów
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 skórka z cytryny
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Fasolę osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i połączyć z fasolą. Szpinak i skórkę cytryny sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru. Skórkę z cytryny pokroić w słomkę, a szpinak na kawałki i dodać do składników. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać umyte oraz osączone z wody suszone pomidory i smażyć przez minutę z obu stron. Następnie przełożyć je do wszystkich składników. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy