Papryka grillowana z wołowiną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2004
Papryka grillowana z wołowiną
fot. Ron Diggity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 g wołowiny bez kości
  • 8 zielonych papryk
  • 2 szklanki ryżu kleistego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki ryżu
  • sól
  • pieprz
  • 4 patyczki szaszłykowe
  • 1 arkusz folii aluminiowej

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Wołowinę oraz paprykę umyć i osączyć z wody. Paprykę przeciąć w górnej części i wydrążyć nasiona. Następnie mięso pokroić w kostkę, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Potem odcedzić, połowę nabić na patyczki szaszłykowe, a drugą połowę pokroić drobno i wymieszać z ryżem. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Zeszkloną dodać do ryżu, doprawić pieprzem oraz solą, wymieszać i napełnić wydrążone papryki. Całość nadziać na patyczki szaszłykowe, przełożyć razem z mięsem na folię aluminiową i przypiec na rozpalonym grillu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów