Gulasz z wołowiny, dyni i cukini

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2305
Gulasz z wołowiny, dyni i cukini
fot. Rosa Menkman / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g wołowiny gulaszowej
  • 200 g dyni
  • 10 dag orzeszków ziemnych
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wołowinę oraz warzywa umyć i osaczyć z wody. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać wołowinę i zrumienić ją. Zrumienioną przełożyć do rondla, zalać 2 szklankami wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i curry. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu. Do duszonego mięsa dodać pokrojoną w kostkę cukinię, cebulę, obraną ze skóry i pokrojoną także w kostkę dynię oraz pozbawiona nasion paprykę. Wszystko doprawić do smaku pieprzem i solą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia odebrać z rondla 4 łyżki gotowanego sosu, rozetrzeć go z mąką, wlać do duszonych składników, dokładnie wymieszać i zagotować. Potem ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Całość posypać orzeszkami ziemnymi i zalać śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów